Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Στην Ελλάδα τα κεφάλαια πήγαν στη διόγκωση των ελλειμμάτων


 Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Άξελ Βέμπερ βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μίλησε σε γεύμα με προσκεκλημένους ξένους, κυρίως Γερμανούς, ευρωβουλευτές.
Ο επικεφαλής της Bundesbank έκανε μία ενδιαφέρουσα ανάλυση με θέμα «μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Ευρωζώνη» και αναφέρθηκε πολλές φορές στην Ελλάδα. «Αύξηση της παραγωγικότητας, ευέλικτες σχέσεις εργασίας και σταθεροποίηση στα δημόσια οικονομικά», είναι η συνταγή του προέδρου της Μπούντεσμπανκ για την Ελλάδα και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν υψηλά ελλείμματα.
Ο Άξελ Βέμπερ υποστηρίζει ότι χώρες με υψηλά ελλείμματα είναι οι ίδιες υπεύθυνες για την αντιμετώπισή τους, δίνοντας προτεραιότητα στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ απορρίπτει τη γαλλική συνταγή, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία οφείλει να αυξήσει τις εισαγωγές και την εσωτερική ζήτηση για να υποβοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.  «Με τη σημερινή εικόνα των εμπορικών σχέσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άξελ Βέμπερ, «εάν η Γερμανία αποφάσιζε να αυξήσει τις εισαγωγές της σε ποσοστό 10%, τα ελλείμματα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα δεν θα μειώνονταν παρά μόνο κατά 0,25%».

Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ;

Η οικονομική ανάλυση του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ για τα αίτια που προκάλεσαν τα σημερινά ελλείμματα έχει ως εξής:
Η συνήθης ροή του κεφαλαίου είναι από τις χώρες με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια ή αποταμίευση προς τις χώρες με επενδύσεις υψηλών αποδόσεων. Η ροή αυτή ενισχύθηκε με τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη, αλλά στην Ελλάδα οι εισροές κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκαν για να διογκωθούν τα κυβερνητικά ελλείμματα. Αποτέλεσμα: σε συνδυασμό με τις ανελαστικές σχέσεις εργασίας η εσωτερική ζήτηση στην ελληνική οικονομία αυξήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που θα αντιστοιχούσαν στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Με απλά λόγια ο Άξελ Βέμπερ είναι σαν να δηλώνει ότι οι Έλληνες όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταναλώσει περισσότερα από όσα δικαιολογούσαν οι οικονομικοί δείκτες, δανειζόμενοι χρήματα που θα έπρεπε να αξιοποιηθούν διαφορετικά.

Αντίστοιχα προβλήματα βλέπει ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ κυρίως στην Πορτογαλία, όπου οι εισροές κεφαλαίων χρηματοδότησαν την ιδιωτική κατανάλωση, αλλά και στην Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου διοχετεύθηκαν στην αγορά ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: