Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ιρλανδία – Ελλάδα: βίοι παράλληλοι;





 «Η Ελλάδα απέσπασε χρήματα από τους επενδυτές», είναι ο τίτλος που διαβάζουμε σήμερα σε όλες τις οικονομικές σελίδες των μεγάλων γερμανικών εφημερίδων για την επιτυχή πώληση εντόκων γραμματίων.Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί: «Η Ελλάδα δοκιμάζει την αξιοπιστία της στις αγορές. Πάλι με βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια που η απόδοσή τους έπεσε κάτω από το 3,97%, ποσοστό που αγγίζουν για πρώτη φορά έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου μετά από το ευρωπακέτο οικονομικής στήριξης. Οι επενδυτές εξακολουθούν όμως να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα, για τα οποία οι αποδόσεις εξακολουθούν να ξεπερνούν το 11%.»
 Ιρλανδία, η δεύτερη ‘Ελλάδα
«Η Ιρλανδία έχει μεγαλύτερο έλλειμμα από την Ελλάδα», γράφει σήμερα η γερμανική Tageszeitungμε αφορμή τη χθεσινή έκδοση ιρλανδικών ομολόγων τριετούς και οκταετούς διάρκειας: «Η Ιρλανδία έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν χρέος σε ολόκληρη την ΕΕ, είναι δηλαδή πιο ελλειμματική από την Ελλάδα. Η κυβέρνηση του Δουβλίνου επιμένει ότι δεν πρόκειται για γίνει μια ‘δεύτερη Ελλάδα’, διότι επαρκούν τα κρατικά της αποθέματα. Η ουσία είναι όμως ότι συρρικνώνεται η αξιοπιστία των επενδυτών προς την Ιρλανδία. Η κρίση στην Ιρλανδία είναι και αυτή απόρροια εσωτερικών προβλημάτων και κυρίως της διαπλοκής πολιτικών και τραπεζιτών. Διαπλοκή, η οποία εμπόδισε και μάλλον εμποδίζει ακόμη την ριζική μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.»...
Στο ίδιο πνεύμα σημειώνει η Süddeutsche Zeitung: «Οι Βρυξέλλες, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι άρχισαν τώρα να κάνουν αυστηρές προειδοποιήσεις προς την ιρλανδική κυβέρνηση. Ζητούν να κάνει αυστηρές οικονομίες, να προχωρήσει σε περικοπές και να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της.Στην πραγματικότητα όμως το πρόβλημα της Ιρλανδίας, όπως και της Ελλάδας, είναι ευρωπαϊκό, διότι ξεπερνάει τα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας και άπτεται των προβλημάτων που έχει η ίδια η ένωση. Η ευρωζώνη δεν κατάφερε να αναπτύξει ένα σταθερό οικονομικό μοντέλο για τα μέλη της περιφέρειας, που θα περιελάμβανε ενιαία πολιτική στη φορολογία επιχειρήσεων και θα καταργούσε σταδιακά τις όποιες επιδοτήσεις. Εάν συνεχιστεί στο μέλλον αυτή η πολιτική, θα έχουμε και άλλες φούσκες που ασφαλώς κάποτε θα σκάσουν.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: