Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης φέτος δεν γέμισε τα ξενοδοχεία της πόλης.
Το πρώτο σαββατοκύριακο η πληρότητα δεν ξεπέρασε το 75%, γεγονός που το χαρακτηρίζει «πρωτοφανές» ο κ. Τέλης Θωμόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, και συμπληρώνει: Και αν δεν είχαμε τη σύσσωμη έλευση της κυβέρνησης, θα είμασταν ακόμα χειρότερα, αφού όπως λέει υπουργοί, γραμματείς, κυβερνητικά στελέχη και παρατρεχάμενοι «γέμισαν» τρία κεντρικά ξενοδοχεία.
Όμως εκείνο που «πάγωσε» τον τουριστικό κόσμο της συμπρωτεύουσας ήταν ότι φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά ο πρωθυπουργός απέκλεισε τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες τουρισμού από τη συζήτηση που είχε με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης. «Αυτό δείχνει τη σημασία που δίνουν στον τουρισμό» αναφέρει ο κ. Θωμόπουλος.
Με την μέση ετήσια πληρότητα να έχει πέσει στο 40%, η Θεσσαλονίκη κρατάει σήμερα τα «σκήπτρα» στην πτώση του ελληνικού τουρισμού, τόσο από πλευράς αφίξεων όσο και τζίρου. Η πόλη έχει ξενοδοχειακό δυναμικό 14.000 κλινών, άριστη ξενοδοχειακή υποδομή -τουλάχιστον 30 μονάδες εξαιρετικής ποιότητας- όμως δεν έχει τις υπόλοιπες υποδομές. ....
Η αποβιομηχάνιση και η... «απόεπιχειρηματικοποίηση» της πόλης έχει άμεσο αντίκτυπο και στον τουρισμό της, σημειώνει ο κ. Θωμόπουλος, όπως και η τελμάτωση των έργων.
Αναφέρεται δε στη δεκαετία του ΄70 και του ΄80, τότε που η Θεσσαλονίκη ήταν η «πρωτεύουσα» του ευρωπαϊκού ρούχου καθώς οι μεγάλοι οίκοι μόδας της Ιταλίας και Γαλλίας και της Γερμανίας, έραβαν στις βιοτεχνίες της πόλης τις συλλογές του πρετ- α-πορτέ. Ήταν η εποχή που ο Αρμάνι, ο Βερσάτσε και πολλοί άλλοι, και οι συνεργάτες τους ήταν κάθε μήνα στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ένα κοινό που τροφοδοτούσε συνεχώς τον τουρισμό της πόλης.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1045302
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου