Τρίτη 13 Απριλίου 2010

El desempleo es un gran problema en España ...


...εχουν και οι συμπεθέροι μας  προβλήματα...





Ρεκόρ ανεργίας στους νέους της Ισπανίας

Με συμβάσεις έργου και πρακτική εξάσκηση αμισθί προσπαθούν να ξορκίσουν το κακό οι νέοι άνεργοι στην Ισπανία. Το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 40%.
Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που αντιμετωπίζουν έντονο δημοσιονομικό πρόβλημα, το οποίο επιδεινώθηκε από την οικονομική κρίση. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα με το οποίο είναι εδώ και χρόνια αντιμέτωπη η χώρα είναι η ανεργία. Το γενικό ποσοστό των ανέργων υπερβαίνει το 20%, ενώ σύμφωνα με την Eurostat, ιδιαίτερα υψηλή είναι η ανεργία στους νέους. Το σχετικό ποσοστό υπερβαίνει το 40%. Είναι δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η κατάσταση στις υπηρεσίες εργασίας είναι δραματική. Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται καθημερινά στα γραφεία, αναζητώντας μια θέση στον ήλιο.

«Αυτά τα πρότζεκτ μπορούν να σταματήσουν κάθε στιγμή»
Σε μια από τις υπηρεσίες εργασίας της Μαδρίτης συναντήσαμε τον Ενρίκε. Είναι 24 ετών και εδώ και μερικές εβδομάδες είναι άνεργος. «Είμαι τεχνικός επικοινωνιών και εργαζόμουν για μια εταιρεία, η οποία συγχωνεύθηκε με μια άλλη....
Πολλές θέσεις εργασίας καταργήθηκαν, καθώς κρίθηκε ότι είναι περιττές. Αυτό τουλάχιστον μας είπαν. Εργαζόμουν με σύμβαση περιορισμένου χρόνου και όταν πέρασαν τα δυόμισι χρόνια δεν μου ανανέωσαν το συμβόλαιο. Αυτά τα πρότζεκτ μπορούν να σταματήσουν κάθε στιγμή», επισημαίνει ο Ενρίκε.
Στην ίδια μοίρα είναι εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί νέοι. Ο ένας στους δύο εργαζομένους ηλικίας 20 έως 24 ετών εργάζεται με σύμβαση περιορισμένου χρόνου. Ο Ενρίκε ανήκει στη λεγόμενη γενιά των χιλίων ευρώ. Τώρα και αυτό είναι ένα μακρινό όνειρο. Στέκεται στην ουρά του γραφείου εργασίας και περιμένει τη σειρά του να μιλήσει με τον σύμβουλο απασχόλησης. «Είμαι νέος, δεν έχω οικογένεια να φροντίσω. Μέχρι τώρα τα κατάφερνα. Ζω σε ένα κοινόβιο και δεν έχω αγοράσει κάποιο ακίνητο για να πληρώνω δόσεις», τονίζει.

«Οι τρεις στους τέσσερις ανέργους είναι πρώην συμβασιούχοι»
Πώς θα μπορούσε άλλωστε, με την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου είναι τα πρώτα θύματα της κρίσης. Οι ισπανικές εταιρείες έχουν σταματήσει να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό, καθώς σε περίπτωση απόλυσης αναγκάζονται να καταβάλουν μεγάλα ποσά για αποζημίωση. Υπολογίζεται ότι οι τρεις στους τέσσερις ανέργους είναι πρώην συμβασιούχοι που δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους.
Οι υπηρεσίες εργασίας έχουν αυξήσει το προσωπικό τους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην θεματική αύξηση του αριθμού των ανέργων νέων. Και όπως λέει η Ιζαμπέλ Τορέντε, επικεφαλής των υπηρεσιών εργασίας της Μαδρίτης: «Αυξήσαμε τον αριθμό των συμβούλων απασχόλησης στο μάξιμουμ. Τα προηγούμενα δύο χρόνια προσλάβαμε δύο χιλιάδες νέους συμβούλους».

Ασκούμενοι χωρίς αμοιβή
Κι όμως η προσέλευση στα γραφεία είναι τόσο μεγάλη που οι ουρές μέχρι το δρόμο δεν αποφεύγονται. Το σύστημα καταγραφής ανέργων είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, τονίζει η Ιζαμπέλ Τορέντε.
Οι ελπίδες για τους άνεργους νέους να βρουν μια θέση, έστω εποχικής απασχόλησης, είναι λίγες. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες εργάζονται ως ασκούμενοι χωρίς αμοιβή σε διάφορες εταιρείες, με την ελπίδα να προσληφθούν κάποια στιγμή εφόσον εκτιμηθούν τα προσόντα τους.

Απο  Deutshe Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια: