Ποιος κερδίζει,ποιος χάνει και γιατί ;;;
Ο καλύτερος μπούσουλας στις καταιγίδες δεν είναι το θυμικό αλλά η κοινή λογική, το θάρρος και η επιμονή. Οι αγορές χτες έπαιξαν ξανά το σενάριο της χρεoκοπίας. Τι σημαίνει όμως χρεoκοπία της Ελλάδας με τα νέα δεδομένα; Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτήν σε ποιο πεδίο και γιατί;
Σε απλά λόγια μια χρεοκοπία μοιάζει με ανώμαλη προσγείωση και συντριβή ενός αεροσκάφους, όπου και αυτοί που θα βγουν ζωντανοί από τα συντρίμμια δεν θα τολμούν να κλείσουν μάτι στην υπόλοιπη ζωή τους.
Υπάρχουν περίπου τρεις τρόποι να χρεοκοπήσει ένα κράτος σήμερα.
1) Γενική στάση πληρωμών...
2) Επαναδιαπραγμάτευση χρέους. Όπερ, σαν χρωστάμε 300 δισ. ευρώ αλλά επειδή δεν έχουμε, διαλέξτε μεταξύ 200 δισ. ή τίποτα (Γενική στάση πληρωμών). Τα 200 θα πουν οι πιστωτές, αλλά άλλη φορά μην έρθετε για δανεικά.
3) Επειδή βρισκόμαστε σε στενότητα, τα επόμενα πέντε χρόνια, αναβάλουμε τις πληρωμές κεφαλαίων για κάποια ομόλογα για τα οποία όμως συνεχίζουμε να πληρώνουμε τόκους. Όπως ακριβώς όταν έχουμε ένα δάνειο που πρέπει να το επιστρέψουμε τώρα και λόγω αδυναμίας η τράπεζα μας δίνει παράταση.
Από τα παραπάνω σενάρια ανάλογα της περίπτωσης χάνουν:
Όσοι έχουν ελληνικά ομόλογα στα χέρια τους. Υπολογίζεται ότι περί τα 150 δισ. έχουν γαλλικές και γερμανικές τράπεζες και οι μετοχές τους λογικά θα έπρεπε να πέφτουν μαζί με τις ελληνικές όλο αυτό τον καιρό. Η Deutsche Bank χθες ήταν πάνω και με υψηλό τα 60 ευρώ φέτος βρίσκεται στα 55 ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περί τα 45 δισ. ομόλογα του ελληνικού κράτους όταν όλες μαζί αθροίζουν 30 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια. Οποιοδήποτε από τρία σενάρια σημαίνει μεγαλύτερη ή μικρότερη αρνητική θέση. Άρα, κατάρρευση και χωρίς κράτος να στηρίξει αυτός είναι ένα από τους λόγους που προκαλεί την φυγή των καταθέσεων.
Ασφαλιστικά Ταμεία: Τόσο τα υγιή όσο και τα χρεοκοπημένα έχουν τα λεφτά των ασφαλισμένων σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τραπεζικές μετοχές, και καταθέσεις. Όπερ, στα περισσότερα από τα τρία σενάρια θα καταρρεύσουν και αυτά και θα σταματήσουν να πληρώνουν.
Μετοχές: Ούτως ή άλλως πολλές εταιρείες δεν θα βγουν από την κρίση. Αν υπάρξει και ελληνική κατάρρευση ο αριθμός θα αυξηθεί κατακόρυφα. Ήδη, φαίνονται ποιες όσο και να πιεστούν οι τιμές τους θα υπάρχουν και μετά από 10 χρόνια. Αυτές αποτελούν ευκαιρίες.
Καταθέσεις: Με την προσφυγή στο ΔΝΤ-ΕΝΤ υπάρχει εγγύηση αποφυγής χρεοκοπίας για τα επόμενα χρόνια. Αν δεν... καταρρεύσει το σύστημα, το πάγωμα είναι μια πιθανότητα. Αλλά αν καταρρεύσει η Ελλάδα το πιο πιθανό είναι να υπάρξει ντόμινο, οπότε και οι τράπεζες-καταφύγια δεν ξέρω πόσο ασφαλείς θα είναι. Σε παγκόσμια κατάρρευση η τιμή του χρυσού θα μετρηθεί σε δεκάδες χιλιάδες...
Μαυραγορίτες: Σε περίπτωση χρεοκοπίας κάποιοι περιμένουν να αγοράσουν ακίνητα και χρυσό αντί πινακίου φακής και δοχείου ελαιολάδου...
Apo sofokleous10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου