Τρίτη 27 Απριλίου 2010

«junk» = σκουπίδια ...


Ο διεθνής οίκος Standard & Poor's

υποβάθμισε στην κατηγορία «junk» τους ελληνικούς τίτλους
 


H Standard & Poor’s υποβάθμισε τους ελληνικούς τίτλους του ελληνικού Δημοσίου στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια). Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg η συγκεκριμένη υποβάθμιση εντείνει τις ανησυχίες ότι η χώρα βρίσκεται πιο κοντά στην χρεοκοπία. Η νέα αρνητική αξιολόγηση των ελληνικών τίτλων είναι, κατά το διεθνές πρακτορείο, επιπλέον πλήγμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Οι ελληνικοί τίτλοι υποβαθμίστηκαν σε ΒΒ+ από ΒΒΒ+, ενώ η S&P διατηρεί την αρνητική προοπτική.
Οπως αναφέρει ο Οίκος η υποβάθμιση οφείλεται στην αναθεωρημένη εκτίμηση των δυσκολιών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε διατηρήσιμη πτωική πορεία.
Οι επιλογές πολιτικής της κυβέρνησης μειώνονται λόγω των επιδεινούμενων οικονομικών προοπτικών, τη στιγμή που οι πιέσεις για σκληρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής εντείνονται, αναφέρει ο Οίκος.
Ο Οίκος προειδοποιεί μάλιστα τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ότι περιορίζονται στο 30-50% οι πιθανότητες να μην χάσουν τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης τους ελληνικού χρέους ή χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Όπως εξηγεί ο αναλυτής της S&P, Μάρκο Μίρσνικ: «η υποβάθμιση οφείλεται στην αναθεωρημένη εκτίμηση των πολιτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της να οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε βιώσιμη πτωτική πορεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: