Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Citi για Ελλάδα: "Βλέπει" τη λήψη νέων μέτρων το Μάρτιο


Την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να αλλάξει την πορεία του Τιτανικού» ασπάζεται η Citi σε έκθεσή της με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 2010. Παρόλα αυτά προβλέπει ότι τελικά η Ελλάδα θα αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα το Μάρτιο.
Ο οίκος θεωρεί ότι οι βασικοί δημοσιονομικοί παράγοντες δεν μπορούν να αλλάξουν δραματικά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Εκτιμά παράλληλα ότι το δημοσιονομικό βάρος που μπορεί να αντέξει μία χώρα βραχυπρόθεσμα, χωρίς να υπάρξουν μακροοικονομικές επιπτώσεις και κοινωνικές αναταραχές, είναι περιορισμένο.
Επίσης η Citi εκτιμά ότι τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη ουσιαστική δέσμευση για την εφαρμογή τους, θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 9% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010.
Ωστόσο, ο οίκος συνεχίζει τονίζοντας ότι οι προσπάθειες αυτές ενδεχομένως δεν είναι αρκετές για να εξοικονομηθούν τα χρήματα που απαιτούνται με σκοπό να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης τους επόμενους δύο μήνες, γεγονός που θα οδηγήσει στη λήψη νέων επιπρόσθετων μέτρων.
Σύμφωνα με τη Citi, η αβεβαιότητα και η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου διάσωσης από την Ευρωζώνη είναι πιθανό να διατηρήσουν το κλίμα νευρικότητας και μεταβλητότητας στις αγορές και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα τον επόμενο μήνα, μέχρι τα μέσα Μαρτίου όταν θα γίνει εκ νέου έλεγχος της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

http://www.capital.gr/news.asp?id=909879

Δεν υπάρχουν σχόλια: