Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

"σιωπή" των υπουργών ... σφαγή των αμνών...

Η επίμονη «σιωπή» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το ποια ακριβώς θα είναι τα «συγκεκριμένα μέτρα» δράσης που θα αποτρέψουν την «καταστροφή της Ελλάδας» από τις αγορές, απειλεί να κάνει εφιαλτικό το επόμενο 48ωρο για τον κ. Παπακωνσταντίνου και τα ελληνικά ομόλογα.
Η δήλωση του προέδρου του Eurogroup κ. J.C. Juncker ότι «οι αγορές κάνουν πολύ λάθος αν νομίζουν ότι μπορούν να καταστρέψουν την Ελλάδα…» μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργών Οικονομικών αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφυλακτικότητα όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της......

Πολύ περισσότερο που συνοδεύθηκε με σαφείς πιέσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και της Κομισιόν για άμεση εξαγγελία επιπρόσθετων μέτρων, τα οποία, όπως αποκάλυψε η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αφορούν αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, όπως επίσης και των φόρων στα είδη πολυτελείας και τα καύσιμα.
Στο σημείο αυτό ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βρήκε υποστήριξη εκ μέρους ορισμένων συναδέλφων του –που μάλλον «είδαν» τον εαυτό τους στην θέση του Έλληνα υπουργού– και απέφυγε την υποχρέωση για άμεση εξαγγελία των επιπρόσθετων μέτρων.
Διαρροές από την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση αναφέρουν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αποδέχθηκε την απαίτηση αλλά με τον όρο τα μέτρα αυτά να εξαγγελθούν μετά την 16 Μαρτίου, όταν θα κατατεθεί η απολογιστική Έκθεση για την πορεία του Προϋπολογισμού και θα φανεί εκεί η επιτυχία ή μη των στόχων του.
Στο σημείο αυτό επιτεύχθηκε συμφωνία και η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, προχωρά σήμερα με την έγκριση από το ΕΚΟΦΙΝ του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης χωρίς νέες προσθήκες.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει προκαταρκτικές κινήσεις αντιμετώπισης του ενδεχόμενου ανάδειξης υψηλών πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα τα επόμενα 24ωρα, αλλά αποφασίσθηκε να μη γίνει καμία συγκεκριμένη εξαγγελία.
Η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι οι «θέσεις» που έχουν ανοίξει από σημαντικό αριθμό hedge Funds ενάντια στα ελληνικά ομόλογα ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ και δεν συρρικνώθηκαν μετά τις πολιτικού χαρακτήρα ανακοινώσεις υποστήριξης της Ελλάδας από την Σύνοδο Κορυφής.
Ένταση έχει επίσης προκαλέσει η αναμόχλευση της χρήσης swaps στο παρελθόν για την μείωση του ετήσιου επιτοκιακού κόστους δανεισμού. Ο υπ. Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε στις σχετικές κατηγορίες οτι τα "εργαλεία" αυτά τότε (2002) ήταν επιτρεπτά από την Κομισιόν και το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο. Τώρα δεν είναι και για το λόγο αυτό τα "εργαλεία" αυτά έχουν πάψει να χρησιμοποιούνται.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνάδελφοι του κ. Παπακωνσταντίνου πέραν των πιέσεων για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων εμφανίσθηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξέλιξη των ογκούμενων κοινωνικών αντιδράσεων απέναντι στα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί.


Του Γιάννη Αγγέλη
http://www.capital.gr/news.asp?id=908643

Δεν υπάρχουν σχόλια: