Να τορπιλίσει το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από τη χρεοκοπία απειλεί η Γερμανία, με τις προτάσεις που έφερε αιφνιδίως στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), για χρηματοδότηση σε… δόσεις. Σε δραματικούς τόνους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε χθες ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που «παίζουν με τη φωτιά» της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για το μπλοκάρισμα της χρηματοδότησης, με τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια χρεοκοπία, από αδυναμία της Ελλάδας να πληρώσει τριετές ομόλογο, το οποίο λήγει στις 20 Μαρτίου. Ετσι, συζητείται να δοθεί ένα δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα από το πρώτο «πακέτο» των 110 δισ. ευρώ, ώστε να πληρωθεί το ομόλογο. Ή, εναλλακτικά, να εγκριθεί η εκταμίευση μόνο των ποσών που απαιτούνται για να προχωρήσει η ανταλλαγή ομολόγων για το «κούρεμα» του χρέους, το γνωστό PSI, και το ποσό που χρειάζεται για να πληρωθεί το «κουρεμένο», πλέον, ομόλογο της 20ης Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν γίνει δεκτό κάποιο από αυτά τα σενάρια κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, το πλήρες χρηματοδοτικό «πακέτο» για την Ελλάδα δεν θα εγκριθεί παρά μόνο όταν θα έχει αναδειχθεί από τις εκλογές στην Ελλάδα η νέα κυβέρνηση, που θα κληθεί να διαπραγματευθεί εκ νέου τους σκληρούς όρους του δανείου.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει υποβάλει τέτοιες προτάσεις στο Eurogroup, ενώ ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, δήλωσε ότι μέχρι τώρα η συζήτηση γίνεται για ένα ενιαίο «πακέτο» χρηματοδότησης της Ελλάδας, βάσει των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, όπου είχε εγκριθεί κατ’ αρχήν η εκταμίευση νέου δανείου 130 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», νομικοί και οικονομικοί σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει το Eurogroup ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις για την έγκριση της νέας χρηματοδότησης, αυτό θα επηρεάσει τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων. Το PSI θα είναι πολύ δύσκολο να προωθηθεί με επιτυχία, δηλαδή με υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, αν υπάρχει αβεβαιότητα για το αν θα συνεχίσει η Ελλάδα να χρηματοδοτείται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το νέο πολιτικό παιχνίδι της Γερμανίας με το δάνειο διάσωσης της Ελλάδας σχετίζεται με δύο ζητήματα: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν θα μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, αλλά στο 128%, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας μας, πέραν των 130 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί, γεγονός που προκαλεί αρνητική αντίδραση της Γερμανίας και των άλλων χωρών του Βορρά με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση αμφισβητεί αν επαρκούν οι δεσμεύσεις των δύο κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, για να υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμοσθεί το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνεται στο νέο μνημόνιο. Ετσι, η γερμανική κυβέρνηση οδηγείται σε ένα «παιχνίδι» καθυστερήσεων και ενστάσεων, που απειλεί να εκτροχιάσει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν το αργότερο τη Δευτέρα από το Eurogroup, αλλιώς δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί έγκαιρα το PSI, πριν από τις 20 Μαρτίου. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε χθες σε δραματικούς τόνους: «Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση η οποία είναι ιδιόρρυθμη, γιατί συνεχώς έχουμε νέους όρους, νέες προϋποθέσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως υπάρχουν πια εμφανείς δυνάμεις στο εσωτερικό της Ευρώπης που παίζουν με τη φωτιά», δηλαδή με την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
http://www.sofokleous10.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου