Η αναγκαστική αποβολή μιας χώρας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε σε κατάρρευση του κοινού νομισματικού χώρου, υποστηρίζει το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Κλαας Κνοτ.
Την άποψη ότι θα οδηγούσε σε κατάρρευση της ευρωζώνης ο εξαναγκασμός μιας χώρας να εγκαταλείψει την ΟΝΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κλαας Κνοτ. «Εάν καταστήσουμε δυνατή μια μη εθελούσια έξοδο από την ευρωζώνη, αυτό θα οδηγούσε με απώλεια εμπιστοσύνης προς το ευρώ», τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξή ο ολλανδός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με πρόσκληση προς τους κερδοσκόπους να συνεχίσουν με άλλες χώρες.
Η τοποθέτηση του κ. Κνοτ αφορούσε στο ερώτημα «εάν θα ήταν προτιμότερο να αποβληθεί από την ευρωζώνη η Ελλάδα». Πάντως, το μέλος της ΕΚΤ προέβη στην εκτίμηση ότι το κοινό νόμισμα καθαυτό θα επιβίωνε της κατάρρευσης της ευρωζώνης, καθώς οι οικονομίες των χωρών του ευρώ συνδέθηκαν τόσο στενά μεταξύ τους τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μην είναι πλέον δυνατή η κατάργηση του ευρώ.
«Η ελληνική τραγωδία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μελόδραμα με ευτυχές τέλος»

Η Ostsee-Zeitung επικαλείται το παράδειγμα της Αργεντινής που πριν από 10 χρόνια χρεοκόπησε, ωστόσο, στο μεταξύ η οικονομία αναπτύσσεται ραγδαία και ο προϋπολογισμός της παρουσιάζει πλεονάσματα. «Άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Παραμένει μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να έχει αξιώσεις για επενδύσεις που δεν θα καταλήγουν σε τραπεζικά χρηματοκιβώτια αλλά θα διοχετευθούν στην ανασυγκρότηση. Η ελληνική τραγωδία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μελόδραμα με ευτυχές τέλος», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου