Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011


Η Ελλάδα μελλοντικός εξαγωγέας ρεύματος;

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ως το 2020 εξαγωγέας ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας Solar World Φρανκ Άσμπεκ.

Ο διευθύνων σύμβουλός της υπ’ αριθμόν τρία εταιρείας στον τομέα κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων σε παγκόσμια κλίμακα, γνωρίζει την Ελλάδα από τις πρώτες επαγγελματικές δραστηριότητές του πριν από 30 χρόνια. Σήμερα η εταιρεία του ελέγχει το 8% της αγοράς των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Στις άμεσες συναλλαγές της με τους Έλληνες εταίρους η Solar World δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Αυτά βρίσκονται αλλού, δηλώνει στο μικρόφωνο της Ελληνικής Εκπομπής ο κ. Άσμπεκ λέγοντας ότι: «Μια αγορά, στην οποία έχουν κατατεθεί αιτήσεις για 3.000 Μεγαβάτ, και φέτος έχουν αδειοδοτηθεί μόλις 150 Μεγαβάτ, έχει ανάγκη από κάποια στήριξη.»...
Ο κ. Άσμπεκ χωρίς να την κατονομάζει αναφέρεται σαφώς στη Λερναία Ύδρα της ελληνικής γραφειοκρατίας, που αποτρέπει πολλούς ξένους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.
Στους ενδιαφερόμενους ανήκει ο γερμανικός κλάδος παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στον οποίο ανήκει και η Solar World. Και η στρατηγική που ακολουθεί στην Ελλάδα είναι να εξάγει όχι έτοιμες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, αλλά ημιτελικά προϊόντα και εξαρτήματα, τα οποία συναρμολογούνται από τους Έλληνες εταίρους της.
Διότι το ζητούμενο για τον κ. Άσμπεκ είναι η εγκατάσταση εργοστασίων στην Ελλάδα και όχι, όπως λέει χαρακτηριστικά, «η εισαγωγή κινέζικων συστημάτων».
Σε αυτήν την προσπάθεια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην χώρα θα μπορούσε να συμβάλει και η ΔΕΗ, αν πριμοδοτούσε περισσότερο το ρεύμα από φωτοβολταϊκά ελληνικής κατασκευής από αυτά ξένης κατασκευής.
Ρεαλιστικό το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ
Αναφορικά με το φιλόδοξο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης ΗΛΙΟΣ, ο κ. Άσμπεκ εκτιμά ότι είναι ρεαλιστικό. Η χρηματοδότηση του σχεδίου θα διασφαλιστεί κυρίως από τα κονδύλια της ΕΕ για τη δημιουργία υποδομών που είναι διαθέσιμα για εφτά χρόνια ακόμη, υπογραμμίζει ο Γερμανός επιχειρηματίας: «Με αυτά τα κονδύλια θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση των 10 Γιγαβάτ στα πλαίσια μιας συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (Public Private Partnership). Το 95% του κόστους του προγράμματος θα προέρχεται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και 5% από τη φωτοβολταϊκή βιομηχανία. Η γερμανική βιομηχανία έχει τη θέληση να το πράξει. Με την υλοποίηση του ΗΛΙΟΣ ως το 2020 η Ελλάδα θα εξασφάλιζε το ένα τρίτο της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές.»
Η Ελλάδα μπορεί να εξάγει ρεύμα χωρίς μεγάλο κόστος
Ηλιακοί συσσωρευτές στη σ τέγη του γραφείου του Φρανκ Άσμπεκ στη ΒόννηΗλιακοί συσσωρευτές στη σ τέγη του γραφείου του Φρανκ Άσμπεκ στη ΒόννηΚατά αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα υπερκάλυπτε τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ: ως το 2020 κάθε κράτος - μέλος να καλύψει το 20% των ενεργειακών του αναγκών από ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον: σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα θα ήταν σε θέση αντί να εισάγει ρεύμα από το εξωτερικό, να εξάγει: «Οι Έλληνες εισάγουν σήμερα ως και 10% του ηλεκτρικού ρεύματος από το εξωτερικό. Το δίκτυο που τη συνδέει με την Ιταλία είναι των 5 Γιγαβάτ και αυτό με την FYROMτων 2 Γιγαβάτ. Με άλλα λόγια, μέσω των υπαρχόντων δικτύων θα μπορούσε να γίνει και η εξαγωγή του ρεύματος. Δεν θα είχαμε επομένως μεγάλες επενδύσεις για υποδομές.»
Αυτή η διαπίστωση του διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής Solar World είναι σημαντική, επειδή έχει εκφραστεί η εκτίμηση, ότι ένα από τα βασικότερα εμπόδια για τη μεταφορά ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές στις ευρωπαϊκές αγορές, είναι η απουσία σύγχρονων δικτύων υψηλής τάσης, τεράστιας χωρητικότητας και πολύ μεγάλου κόστους (High Voltage Direct Current, HVDC).
Από το συνολικό ποσό των 20 δις ευρώ για το ΗΛΙΟΣ τα 5 δις αφορούν τη μεταφορά. Η έναρξη όμως μιας τέτοιας επένδυσης θα ήταν αναγκαία από τη στιγμή που η μεταφορά ρεύματος προς Ιταλία και FYROMθα ξεπερνούσε τα 10 Γιγαβάτ.
Ας σημειωθεί, ότι σήμερα, η υπάρχουσα ισχύς ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα μόλις πλησιάζει τα 14 Γιγαβάτ. 
Παναγιώτης Κουπαράνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: