Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Πρώτα ο κίνδυνος για τις τράπεζες στο Eurogroup και μετά η Αθήνα


Του Γιάννη Αγγέλη 

Οι πληροφορίες είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν εδώ και μερικά 24ωρα ιδιαίτερα μετά την ισχυρή πίεση που δέχονταν οι γαλλικές τράπεζες και τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ και της κας Λαγκάρντ.


Ο "φαύλος κύκλος" δημόσιου και τραπεζικού χρέους σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης απειλεί την ευρωζώνη πολύ περισσότερο από την εν δυνάμει χρεοκοπία του ελληνικού κράτους.


Η εκτίμηση αυτή, όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Reutersέχει καταγραφεί σε μελέτη που έχει μοιράσει η EFC (η επιτροπή που προετοιμάζει τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ) και καταγράφει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης από την εκ νέου απειλή μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης αν δεν υπάρξει και πάλι ενίσχυση των τραπεζών από τις κυβερνήσεις.....



Με τη διαφορά, όμως, ότι τώρα, αντίθετα από το 2008 - 2009, οι κυβερνήσεις έχουν εξαντλήσει τα "εργαλεία" εκείνα με τα οποία στήριξαν την ανακεφαλαίωση των τραπεζών τότε...


Όπως είχε επισημάνει το Capital.gr χθες, η "στροφή" στην στάση της Ευρωζώνης απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα και η θέση του κ. Μπαρόζο στην τελευταία συνάντηση του κολεγίου των Επιτρόπων της Κομισιόν ότι η Ελλάδα θα πάρει την 6η δόση γιατί θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, είχε πίσω της αυτή την νέα απειλή η υλοποίηση της οποίας θα μπορούσε να δρομολογηθεί από ένα "ατύχημα" στην Ελλάδα...


Ακολούθησε η τηλεφωνική συνδιάσκεψη Μέρκελ - Σαρκοζί - Παπανδρέου με τις διαβεβαιώσεις για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή είναι κοινό μυστικό στο Βερολίνο ότι η Γερμανία ετοιμάζεται για ένα "επεισόδιο" ελεγχόμενου χρεοστασίου της Ελλάδας μόλις ενεργοποιηθεί στον νέο του ρόλο το EFSF όπως έχει προταθεί στις 21 Ιουλίου.


Η εξαιρετικά κρίσιμη αυτή κατάσταση άλλωστε είναι και η βασική αιτία της για πρώτη φορά παρουσίας του Αμερικανού υπουργού οικονομικών Τίμοθυ Γκάιτνερ στο Βροστλαβ στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup.
Σε ρόλο άμυνας απέναντι στην νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η ΕΚΤ περιμένει αποφάσεις από τις κυβερνήσεις για την υπόθεση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αυξάνοντας η ίδια τις αγορές κρατικών ομολόγων ιδιαίτερα της Ιταλίας και της Ισπανίας στα 70 δισ. ευρώ! 



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: