Τρίτη 19 Απριλίου 2011


Η Ερμού πάει Κορυδαλλό …

και το εμπορικό τρίγωνο... 

μετακομίζει στα Σπάτα






Με το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας να βρίσκεται σε βαθιά παρακμή και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αναβάθμισή του να παραμένουν «στα χαρτιά», νέες εμπορικές πιάτσες αναδύονται. Μία από αυτές είναι τα Σπάτα, όπου η επίσημη έναρξη λειτουργίας του πρώτου εκπτωτικού κέντρου της McArthurGlen στην Ελλάδα προγραμματίζεται αρχές Ιουνίου, ενώ δίπλα σε αυτό η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Reds κατασκευάζει ένα νέο εμπορικό κέντρο....


Σήμερα για την κατασκευή του εκπτωτικού «χωριού» της βρετανικής πολυεθνικής -αναπτύσσεται σε συνεργασία με την BlueHouse Capital- απασχολούνται περισσότερα από 200 άτομα. Το δύο επιπέδων outlet που αποτελεί επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ και εκτείνεται σε 21.200 τετραγωνικά μέτρα θα περιλαμβάνει 100 καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ και ειδών σπιτιού, 10 εστιατόρια και καφέ και 2.000 θέσεις στάθμευσης.


Το εκπτωτικό χωριό επιδιώκεται από τους επικεφαλής της McArthurGlen να καταστεί σημείο αναφοράς: Διαθέτει ακτίνα επιρροής πέντε εκατομμυρίων κατοίκων (όσος είναι ο πληθυσμός του Λεκανοπεδίου Αττικής), ενώ προσβλέπει και στα έξι εκατ. ευρώ τουριστών που φθάνουν -σε ετήσια βάση- στην Αθήνα.


Την ίδια στιγμή, η Reds, θυγατρική στον κλάδο των ακινήτων του ομίλου Ελλάκτωρ αναπτύσσει δίπλα από το εκπτωτικό χωριό της Mc Arthur Glenn σε ιδιόκτητη επιφάνεια 91 στρεμμάτων, με την μέγιστη δομήσιμη επιφάνειά του να ανέρχεται στα 54,6 στρέμματα και την μέγιστη προς εκμίσθωση επιφάνεια να είναι 53,6 στρέμματα.


Ο πολυχώρος  σχεδιαζόταν να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, ωστόσο βρίσκεται ακόμη σε κατασκευαστική περίοδο, η ολοκλήρωση της οποίας τοποθετείται τέλη του έτους.


Για το πάρκο -που υπολογίζεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα- έχουν συναφθεί μισθωτικές συμφωνίες για το 50-60% των διαθέσιμων εκμισθώσιμων χώρων, ενώ μεταξύ των μισθωτών περιλαμβάνονται σουπερμάρκετ, καταστήματα ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών ειδών, επίπλων και παιχνιδιών.


Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι δύο αναπτύξεις τείνουν να αλλάξουν ολοκληρωτικά τις ισορροπίες στην τοπική κτηματαγορά, ενώ ήδη έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση τις τιμές των εκεί ακινήτων. Αναμένεται επίσης, να αλλάξουν τα δεδομένα στα εμπορικά κέντρα, καθώς, σύμφωνα με κτηματομεσίτες, υπολογίζεται ότι το καταναλωτικό ενδιαφέρον, ιδίως το Σάββατο (οπότε η επισκεψιμότητα των malls βρίσκεται στο peak), θα στραφεί από τα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα στους νέους πολυχώρους των Σπάτων.


Του Δημήτρη Δελεβέγκου


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: