«Ράβεται» σήμερα στο Eurogroup το νέο δημοσιονομικό… κουστούμι που βάζει τη χώρα σε πολυετή λιτότητα, δίχως όμως να διασφαλίζεται για μία ακόμη φορά ότι θα αγγίξει την πηγή του «κακού» υποχρεώνοντας σε τομές που θα σπάσουν το κύκλο της αδιαφάνειας, της σπατάλης δαπανών και της αδυναμίας του κράτους να εισπράξει, συμβιβαζόμενο έτσι σε «περαιώσεις».
Οι ισορροπίες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας γίνονται πλέον πολύ λεπτές. Είναι πλέον βέβαιο ότι εισέρχεται σε ένα μακρύ... λαγούμι λιτότητας αφού στο Μνημόνιο προστίθενται τα νέα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας που σήμερα συζητούν στην σύνοδο του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών. Μόνο τα ελάχιστα πλαφόν στο ρυθμό μείωσης τους χρέους προς το 60% του ΑΕΠ (από το 144% το 2010 που εκτιμά το ΙΟΒΕ) συνεπάγονται επιτήρηση δεκαετιών.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με υπολογισμούς κοινοτικών στελεχών οι νέοι κανόνες για κράτη με τόσο μεγάλο χρέος θα υποχρεώνουν στην μείωσή του κατά 3% ετησίως τουλάχιστον για να μην υποστούν τα κράτη ποινές που ξεκινούν από πρόστιμα της τάξης του 0,1%-0,2% του ΑΕΠ (έως 250 εκατ. ευρώ δηλαδή) και καταλήγουν (ενδεχομένως) στην αποπομπή από το ευρώ. ...
Οι διαπραγματεύσεις για το τελικό κείμενο γίνονται με αδυναμία διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς, η οποία είναι απορροφημένη με το πώς θα επιτύχει τους στόχους του Μνημονίου. Το ζήτημα μάλιστα που προκύπτει, μετά και τις διαπιστώσεις της τελευταίας έρευνας του ΙΟΒΕ, είναι αν η πιστή τήρηση των στόχων αυτών για το έλλειμμα και το χρέος θα λύσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Δηλαδή αν θα πατάξει το «κακό» της ελληνικής δημοσιονομικής απειθαρχίας, του οποίου οι ρίζες είναι πολύ βαθύτερες και είναι ακόμη αμφίβολο αν έχουν αγγιχθεί. Το ζήτημα προβλημάτισε έντονα τα κοινοτικά στελέχη που επισκέφθηκαν προ ημερών την Αθήνα, μετέχοντας στην επίσκεψη της Τρόικας.
Διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει ακόμη αξιόπιστη και πλήρης εικόνα στο ΓΛΚ για το που πηγαίνουν τα λεφτά του προϋπολογισμού, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για νέα γενιά «κρυφών» ελλειμμάτων και χρεών. Άλλωστε, όπως τους ανακοίνωσαν τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου, οι φορείς του ευρύτεροι δημοσίου δεν έχουν παράσχει ακόμη τα στοιχεία που τους έχει ζητήσει το υπουργείο με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να υπολογίζουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού με ταμειακές ροές από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Επιτροπή υπολογίζει εδώ και καιρό την «απόκλιση» του ευρύτερου δημοσίου σε 4 δισ. ευρώ περίπου, εκ των ποίων το 1,5 δισ. προέρχεται μόνο από εγγυήσεις δανείων προς ΔΕΚΟ που αναμένεται να εκπέσουν. Δηλαδή η απόκλιση κοστίζει όσο τέσσερις αυξήσεις ΦΠΑ. Άλλο τόσο υπολογίζεται ότι «χάνει» η οικονομία από την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου