Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Ρε άλλο το Τάμα στη Τήνο … κι΄ άλλο το θαύμα στη Θεσσαλονίκη …





Ψάχνουν φορο-κίνητρο έκπληξη για ΔΕΘ...

Το αναπτυξιακό σύνθημα της ΔΕΘ αναζητούν οι οικονομικοί υπουργοί που συνεχίζουν σήμερα τις συναντήσεις τους με  εκπροσώπους της αγοράς. Οι συναντήσεις έχουν  διπλό στόχο: αναχαίτιση πιθανών αρνητικών δηλώσεων στις επαφές των συνδέσμων με τον Πρωθυπουργό την προσεχή εβδομάδα, καθώς  και αναζήτηση υποσχέσεων που θα είναι αρεστές από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Έχει γίνει αντιληπτό ότι κοινό «αίτημα» των επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρών, είναι να ελαφρυνθούν από τους ιδιαίτερα υψηλούς φορολογικούς συντελεστές.  Οι συνεχείς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί προσπάθειας αναβολής της μετάταξης ΦΠΑ θεωρούνται ένα βήμα....





Πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεδιπλώνονται και μία σειρά από  σενάρια μελλοντικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών και ενίσχυσης των φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις. Δεν είναι όμως ακόμη γνωστό αν οι παραπάνω προτάσεις «περνούν» και πότε τις «συμπληγάδες» της Τρόικας.
Το μήνυμα ήταν σαφές τις προηγούμενες ημέρες.  Μετά τον ΣΕΒ που 
άσκησε οξεία κριτική στο υπουργείο Οικονομίας για τον νέο Αναπτυξιακό νόμο τον οποίο χαρακτηρίζει γραφειοκρατικό και  αναποτελεσματικό γιατί δεν δίδει σημαντικά φορολογικά κίνητρα, ούτε εξειδικεύεται σε μεγάλες επενδύσεις, η ΓΕΣΕΒΕ απείλησε με φυγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερου φορολογικού καθεστώτος, με στάση πληρωμών και «λουκέτα» που θα φέρουν μόνο το δεύτερο εξάμηνο 120.000 άτομα στο ταμείο ανεργίας.
Το... μίνι υπουργικό συμβούλιο που συναντήθηκε χθες το απόγευμα με την ΓΣΕΕ, σήμερα αντιμετωπίζει το προεδρείο της ΓΕΣΕΒΕ.  Μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο αρμόδιος υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης,  η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και οι αρμόδιοι υφυπουργοί Σταύρος Αρναουτάκης και Μάρκος Μπόλαρης.
Ο χρόνος πιέζει. Την ερχόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί οι συναντήσεις των φορέων με τον πρωθυπουργό. Ακολουθούν την προσεχή Παρασκευή τα «γενέθλια» του ΠΑΣΟΚ και μία εβδομάδα αργότερα η άνοδος στην ΔΕΘ.

Τον κεντρικό σχεδιασμό των αναπτυξιακών εξαγγελιών έχει το γραφείο του Πρωθυπουργού και το ΙΣΤΑΜΕ στο οποίο έχουν φτάσει περίπου 300 επιστολές – προτάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας που σταχυολογούνται.

Οι πιο πολλές όμως έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα: χρειάζονται λεφτά ή θα φέρουν απώλεια εσόδων στα ταμεία η οποία δεν μπορεί να γίνει λόγω Μνημονίου.

Οι ιδέες περιορίζονται προς το παρόν στην ανάδειξη πρωτοβουλιών που είναι εδώ και μήνες σε εξέλιξη αλλά με πολύ... αργούς ρυθμούς. Στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της έγκρισης μεγάλων ξένων επενδύσεων (τελεί υπό διαβούλευση), στην ανάπτυξη εξειδικευμένων σχεδίων αναδιάρθρωσης κλάδων και περιοχών με ειδικά προβλήματα, στις μεταρρυθμίσεις (απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης, ενεργοποίησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κλπ).

Τίποτε όμως από τα παραπάνω δεν εκπλήσσει ή χαροποιεί πλέον τις επιχειρήσεις, εκπρόσωποι των οποίων προειδοποιούν για τον «βαρύ» χειμώνα που έρχεται για την οικονομία και την αγορά.  Πιέζουν για παρεμβάσεις που θα τους διευκολύνουν, ενώ  δεν βλέπουν  άμεση διέξοδο για το μεγάλο τους πρόβλημα: την έλλειψη ρευστότητας η οποία δεν αναμένεται να επιλυθεί ούτε με την τροπολογία για αύξηση των εγγυήσεων κατά 25 δισ. ευρώ η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή με καθυστέρηση 2 μηνών από την έγκρισή της από την ΕΕ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: