Του Γιάννη Αγγέλη
Νέα έκπληξη σήμερα από την Κομισιόν. Προτείνει τη διακοπή της εκταμίευσης των κοινοτικών επιδοτήσεων που αφορούν σε επιχορηγήσεις για αγρότες, ψαράδες και κατοίκους περιφερειών με χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα (π.χ. Ηπειρος, Μακεδονία, κ.λπ.) για τις χώρες που δεν τηρούν τον κανόνα περιορισμού ελλειμμάτων και χρέους κάτω από τα όρια του 3% και 60% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Η συγκεκριμένη πρόταση περιέχεται στο κείμενο που συζητάει σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων για να ενσωματωθεί στο σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης που θα καταθέσει τον Οκτώβριο η ομάδα εργασίας του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπόϊ.
Για να μη προκαλέσει μάλιστα την αντίδραση των αγροτών στις χώρες-μέλη η Κομισιόν ζητά οι επιδοτήσεις να δίνονται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά να μη πληρώνονται στη συνέχεια από την Ε.Ε.
Κάτι τέτοιο βέβαια θα ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον ειδικά για οικονομίες όπως η ελληνική που τελεί υπό τη σκληρή εποπτεία της τρόικας. Απλώς με τον τρόπο αυτό μεταφέρεται η ευθύνη της κατάργησης των επιδοτήσεων από τις Βρυξέλλες στις επιμέρους ενδιαφερόμενες Κυβερνήσεις....
Το ενδιαφέρον είναι ότι το κείμενο της Επιτροπής συνιστά η διακοπή εκταμίευσης των επιδοτήσεων να γίνεται ακόμα και προληπτικά όταν διαπιστώνεται ότι η οικονομία μιας χώρας μέλους οδηγείται λόγω της κατάστασής της σε υπέρβαση των ορίων του ελλείμματος και του χρέους.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στο κείμενο δεν έχει συμπεριληφθεί η γαλλο-γερμανική πρόταση για την αναστολή δικαιώματος ψήφου από τις οικονομίες στις οποίες έλλειμμα και χρέος ξεφεύγουν του 3% και 60% αντίστοιχα.
Οι προτάσεις –που προωθούνται μαζί με την τεχνική επεξεργασία τους στην Ομάδα Ρόμποϊ– εντάσσονται στο πλαίσιο των αλλαγών στον τρόπο εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας για την ισχυροποίηση της “οικονομικής διακυβέρνησης” στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.
Είναι βέβαια προφανές ότι αν “αύριο” εφαρμοζόταν η πρόταση αυτή της Κομισιόν στα 3/5 της Ε.Ε. θα έπρεπε να διακοπούν οι επιδοτήσεις σε αγρότες, ψαράδες και φτωχές περιφέρειες καθώς η πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε και ειδικά της Ευρωζώνης είναι εκτός στόχου είτε στο έλλειμμα είτε στο χρέος είτε και στα δύο μαζί με επικεφαλής της λίστας όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες όπως την Ιταλία, την Γαλλία, την Μ. Βρετανία, κ.λπ.
Το γεγονός αυτό πάντως κάνει ορισμένους αναλυτές στις Βρυξέλλες να προβληματίζονται για το αν πίσω από τις διαδικασίες “αυστηροποίησης” της οικονομικής διακυβέρνησης βρίσκονται αποφάσεις του άξονα Παρίσι – Βερολίνου για την έμμεση και σταδιακή περικοπή των εκταμιεύσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Συνοχής, κ.λπ.).
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου