Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Κλείδωσαν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό ...







Πιο κοντά στο 2010 φέρνει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό η πίεση των spread, η ανάγκη για αύξηση των εσόδων των ταμείων ώστε να πληρώνονται μήνα με το μήνα οι συντάξεις, καθώς και η καυτή ανάσα των ξένων (επιτηρητών, αξιολογητών και δανειστών) που παρακολουθούν την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών. Η ηγεσία του υπουργείου, έχει διαπιστώσει ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι ήδη διαλυμένο και χρεοκοπημένο, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο κείμενο που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση, έως τις 16 Απριλίου. Έτσι, επισπεύδει μέρος των αλλαγών, με το βλέμμα στο άμεσο μέλλον και όχι στο μακρινό 2018. Υπολογίζεται ότι εντός του μήνα, θα έχει καταρτιστεί ένα προσχέδιο σχεδίου νόμου, ενώ το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή ώστε να γίνει νόμος, μέσα στο Μάιο....


Παρά την αιφνίδια ασθένεια του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και την παραμονή του στο νοσοκομείο, στο υπουργείο Εργασίας έχουν πάρει φωτιά, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, νομικούς συμβούλους, τον υφυπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη και από το ΝΙΜΤΣ τον υπουργό να γράφουν και να σβήνουν σενάρια. Το σχήμα της Βασικής σύνταξης και της συμπληρωματικής ανταποδοτικής, έχει κλείσει, όπως αντίστοιχα έχει κλειδώσει και η ημερομηνία σταθμός, το 2018 κατά το οποίο θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται στην πράξη οι λεγόμενες δομικές αλλαγές. Όμως, καθημερινά, ανακύπτουν προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τη δημοσιονομική διάσταση του θέματος (πόσο κοστίζει το σύστημα), όσο και με την προσπάθεια να επιτευχθεί μεγαλύτερη δικαιοσύνη. Επίσης καθημερινά, ανακαλύπτονται ανάγκες προς το σύστημα που καθιστούν οποιαδήποτε μακρόπνοη θεώρηση του ασφαλιστικού, ουτοπική. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχεται πως τον Οκτώβριο του 2009, το σύστημα χρειάστηκε 2,4 δισ. ευρώ πρόσθετης έκτακτης κρατικής οικονομικής ενίσχυσης, για να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις του, αν δεν υπάρξει παρέμβαση, το τρέχον έτος θα χρειαστούν επιπροσθέτως 3,8 δισ. ευρώ, το 2011 ποσό 5,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπληρώσει τις ετήσιες υποχρεώσεις του απέναντι στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους.
Έτσι, θεωρείται πλέον, πολύ πιθανό, κάποιες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων να ισχύσουν πολύ πριν από το 2018, ίσως ακόμη κι από του χρόνου. Οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα συνδυαστούν και με αυτές του 2018, καθώς σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, πρέπει να υπάρχει ομαλή μετάβαση από το παλαιό σύστημα στο νέο. Για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2018 έως και το 2030 (έτος κατά το οποίο ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται βάσει του συνολικού εργασιακού βίου) θα ισχύσει ένα διπλό σύστημα υπολογισμού, με εσωτερικές διακυμάνσεις, ώστε να εξαλείφονται οι αδικίες που το ισχύον σύστημα θα μεταφέρει στο νέο. Ενιαίο σύστημα θα έχουμε μετά το 2030, αφού όλοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες θα συνταξιοδοτούνται με τους ίδιους όρους. Μέσα στο σαββατοκύριακο «κλείδωσαν» και οι αποφάσεις για τους συντελεστές αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη.
Σχεδόν έτοιμες είναι οι διατάξεις που θα εφαρμοστούν άμεσα, και αφορούν σε μέτρα εξορθολογισμού και εξυγίανσης των ταμείων, περιορισμού της εισφοροδιαφυγής, εισφοροκλοπής καθώς και μέτρα για την διεύρυνση της βάσης εσόδων του συστήματος.
Παράλληλα, αναμένονται αλλαγές που θα εφαρμοστούν μέσα στην 5ετία, ώστε στο τέλος του 2015 ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης να έχει αυξηθεί στο 63,5. Έτσι, με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου θα μπει τέλος στο καθεστώς των εθελούσιων εξόδων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Εντός του 2011 θα ισχύσει νέο καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που θα προβλέπει διαδικασίες επικαιροποίησης της λίστας.
Θα αναστέλλεται η σύνταξη και στο Δημόσιο, όταν ο δικαιούχος που αναλαμβάνει εργασία βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών.
Σε περίπτωση ανάληψης νέας εργασίας η ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική και στο τέλος θα προσαυξάνεται η σύνταξη.
Θεσμοθετείται παράλληλη ασφάλιση για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, που έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993.
Θα επανεξεταστούν σε κεντρικό επίπεδο, οι αναπηρικές συντάξεις.
Το πέναλτι -6% στη σύνταξη για κάθε χρόνο που ο ασφαλισμένος βγαίνει νωρίτερα στη σύνταξη, θα επεκταθεί και στο δημόσιο και θα εφαρμοστεί όχι από το 2013 όπως προβλέπει ο νόμος Πετραλιά αλλά από το 2011.
Το 2011 θα ισχύσουν και οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις στο θέμα της διαδοχικής ασφάλισης..
Από 1/7/2011 όλες οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται από το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, θα θεσμοθετηθεί ενιαίο κέντρο πληρωμής συντάξεων (προκείμενου να επιτευχθεί ο ενιαίος έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας περί διπλοσυνταξιούχων).

Της Ρούλας Σαλούρου
Apo  capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: