Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Φρουτοθεραπείας το ανάγνωσμα…


Οι ειδικοί απεφάνθησαν,
τα «φρουτάκια» επιστρέφουν…


 

Φίλοι του τζόγου κρατηθείτε.  Οι ειδικοί απεφάνθησαν,τα «φρουτάκια» επιστρέφουν… Η δια νόμου απαγόρευση των ηλεκτρονικών μηχανημάτων με τυχερά παιχνίδια από το 2002 και μετά, για κοινωνικούς λόγους και με αφορμή την εμπλοκή τζόγου βουλευτή τότε του ΠΑΣΟΚ, προσέκρουσε στην … κοινοτική νομοθεσία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο όνομα του ανταγωνισμού ζητά την άρση των περιορισμών για τα «ψυχαγωγικά» παιχνίδια, διακρίνοντας τα «αμιγώς τεχνικά παιχνίδια» από τα «τυχερά». Ήδη έχουμε «φάει» μια καταδικαστική απόφαση για τη μη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο, δηλαδή για τη μη χορήγηση αδειών για την εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών, ηλεκτρομηχανικών και ηλεκτρικών παιγνίων.
Ακούγεται…κουλό,


αλλά η Ε.Ε. επιβάλλει τον νόμιμο τζόγο μέσω των «κουλοχέρηδων» και των «φρουτακίων» υπό το πρόσχημα του αποτελεσματικότερου ελέγχου και της καταπολέμησης του παράνομου τζόγου στο διαδίκτυο.
Βεβαίως η νομιμοποίηση της ιστορίας αυτής σημαίνει έσοδα για το κράτος και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μιλάμε για διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες όπου ο τζόγος αποτελεί εξαιρετικά δημοφιλές «σπορ», πολλώ δε μάλλον που στο άδειο κεφάλι πολλών συνδέεται με τη δυνατότητα συμπλήρωσης του εισοδήματος.


Άλλο που δεν ήθελε λοιπόν ο Παπακωνσταντίνου, που σε εποχή κρίσης κυνηγάει τα έσοδα με το δίκαννο και ψάχνει να βγάλει από τη μύγα ξύγκι. Θα μας τα πάρει και με τους φόρους, θα μαςτ α πάρει και από το τζόγο.
Με δεδομένο ότι η κοινοτική νομοθεσία επιτρέπει περιορισμούς για λόγους ελέγχου του κοινωνικού προβλήματος (να μην ξεχνιόμαστε) ο προσανατολισμός του υπουργείου, που ετοιμάζει το σχετικό νομοσχέδιο, είναι να μιμηθεί το ισπανικό μοντέλο. Σύμφωνα με αυτό, επιτρέπεται η λειτουργία «λάιτ» κουλοχέρηδων, δηλαδή μηχανημάτων με χαμηλό όριο στοιχήματος, γύρω στα 20 μ3 50 λεπτά του ευρώ.


Κοινωνικό ζήτημα

Στην Ισπανία τέτοια μηχανήματα επιτρέπονται σε μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία και κάθε λογής χώρουςεστίασης, αν και η μεταφορά του μοντέλου στα καθ’ημάς προβλέπει ότι τέτοια μηχανήματα θα λειτουργούν μόνο σε ειδικά καταστήματα και δεν πρόκειται να επιτραπούν σε ίντερνετ καφέ, καφετέριες.
Έλα όμως που ακριβώς οι κουλοχέρηδες δεν φαίνεται να είναι και τόσο λάιτ. Καταρχάς τα χαμηλά ποσά τα οποία στοιχηματίζει ο παίκτης ισοφαρίζονται από την … ποσότητα. Η δυνατότητα των μηχανημάτων νέας κοπής να σηκώνουν καμιά τρακοσαριά παιχνίδια το μισάωρο «επιτρέπει» στον παίκτη να παίξει ξανά και ξανά, καθηλώνοντάς τον μπροστά στο μηχάνημα. Ακόμα χειρότερα η λογική με την οποία είναι στημένα αυτά τα παιχνίδια, να επιτρέπουν δηλαδή στον παίκτη να κερδίζει μέχρι ενός ορίου, προκαλούν βέβαιο εθισμό.
Σαφώς το ευνοϊκό περιβάλλον επιδρά καταλυτικά. Όταν μια μεγάλη γκάμα μορφών τζόγου, πέρα από τα καζίνο, όπως το εθνικό λαχείο, το ΛΟΤΤΟ, αθλητικά στοιχήματα, τα παιχνίδια στο ίντερνετ και βέβαια τα «φρουτάκια», είναι τριγύρω και έχουν πρόσβαση όλοι, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο κοινωνικής αποδοχής του τζόγου και σαφώς καλλιεργείται μια προδιάθεση.


Στην Ισπανία ο τζόγος αυτής της μορφής έλαβε διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος προκαλώντας το επιστημονικό ενδιαφέρον των ερευνητών. Εκθέσεις ισπανών ερευνητών αναφέρουν ότι οι κουλοχέρηδες επί της ουσίας συνιστούν την πιο εθιστική μορφή τζόγου με αποτέλεσμα να συνιστά ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα.
Ειδικότερα βρήκαν ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των παθολογικών παικτών και αυτής της μορφής τζόγου. Σε σχετική έρευνα για παράδειγμα αναφέρεται ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά παθολογικών παικτών που αναζήτησαν θεραπεία σε κάποιο ειδικό κέντρο προτιμούσαν τα «φρουτάκια» αν και… ενέδιδαν και σε άλλες μορφές τυχερών παιγνίων.
Έως τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 περίπου (τα «φρουτάκια» νομιμοποιήθηκαν στη Ισπανία στις αρχές της δεκαετίας του ΄80) οι παθολογικοί παίκτες είχαν φτάσει το μισό εκατομμύριο ισπανούς και από αυτούς το μεγαλύτερο ποσοστό αναλογούσε σε εκείνους που προτιμούσαν τους κουλοχέρηδες και τα «φρουτάκια». Σε βαθμό που, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, η συζήτηση για το πρόβλημα τζόγου να παραπέμπει ευθέως στα «φρουτάκια».
Στους παράγοντες που ενισχύουν τον εθισμό στους κουλοχέρηδες οι ερευνητές συγκαταλέγουν τη διασπορά των ειδικών ηλεκτρονικών μηχανημάτων σε χώρους συνάντησης, σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ, τα χαμηλά όρια στοιχήματος καθώς και τα ισχυρά οπτικοακουστικά ερεθίσματα που προσφέρουν.
Μάλιστα η διπλή εξάρτηση από τον τζόγο και το αλκοόλ ταυτόχρονα καταδεικνύεται σε διάφορες κλινικές μελέτες. Επίσης, τα προβλήματα εθισμού στον τζόγο εντοπίζονται περισσότερο σε άντρες παρά σε γυναίκες και στις ηλικίες 18 με 40, ενώ ο εθισμός συναντάται στα κατώτερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα.
Δεν ξέρουμε αν ο Παπακωνσταντίνου έχει υπόψη του ανάλογες μελέτες, είναι βέβαιο όμως ότι δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας που αγγίζει την ελληνική επικράτεια πολύ πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση, πολλοί είναι εκείνοι που θα πέσουν στη φάκα προσπαθώντας ξανά και ξανά με το ταπεινό 50λεπτό τους να χτυπήσουν τζακποτ…


Δεν υπάρχουν σχόλια: