Ο κύβος ερρίφθη!
Τα επιπρόσθετα μέτρα που θα κατευνάσουν τις Βρυξέλλες και θα ανοίξουν το δρόμο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές έρχονται νωρίτερα από τις 15 Μαρτίου οπότε και λήγει το τελεσίγραφο του Εcofin προς τη χώρα.
Το χαλί για τα μέτρα το έστρωσαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών οι ελεγκτές της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αυτή την φορά δεν άκουγαν, αλλά... μας έλεγαν τι να κάνουμε.
Μάλιστα το μικτό κλιμάκιο των τεχνοκρατών δεν πίστευε στα αυτιά του όταν ενημερώθηκε ότι τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας αλλά και όσα ακολούθησαν με το πρωθυπουργικό διάγγελμα δεν έχουν εξειδικευτεί και κυρίως δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί. Με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του κοινοτικού επιτρόπου αρμοδίου για την οικονομική και νομισματική πολιτική της Ε.Ε. Ολι Ρεν οι πιέσεις για τα επιπρόσθετα μέτρα έχουν γίνει ασφυκτικές.
Ενόψει και της ενδιάμεσης έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει ύφεση και φέτος, μέχρι και -2%, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει τα επιπρόσθετα μέτρα είτε την ερχόμενη Πέμπτη για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, είτε στις 8 Μαρτίου οπότε συνεδριάζει το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο την ελληνική οικονομία.
Οι ελεγκτές της Κομισιόν που θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι την Πέμπτη προχωρούν σε συγκεκριμένες σκληρές συστάσεις για μεγαλύτερες περικοπές σε δαπάνες και αυξήσεις-φωτιά στους έμμεσους φόρους. Για την ώρα, το υπουργείο οικονομικών φαίνεται να συμφωνεί:
* Στην αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ
* Στην περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου σε τσιγάρα ποτά και καύσιμα
* Σε μεγαλύτερες περικοπές στα επιδόματα και τις λειτουργικές δαπάνες στο δημόσιο
* Με την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει και το εάν οι περικοπές θα φθάσουν και μέχρι τον 14ο μισθό.
Οι ελεγκτές από τους τρεις διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι εκτός από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν συναντήσεις και με στελέχη του ΟΔΔΗΧ και του υπουργείου Εργασίας, θα έχουν διπλή αποστολή:
* Την αποτίμηση των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος μέχρι και το 2013, και όχι μόνο για το 2010 που αναφέρονται αναλυτικά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η διαδικασία αυτή από μόνη της είναι δύσκολη δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των μέτρων βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση (φορολογικό ασφαλιστικό) και δεν είναι δυνατό να αποτιμηθούν με ακρίβεια.
* Την πιστοποίηση της «επάρκειας» των μέτρων. Το δεύτερο αυτό μέρος θα κριθεί από το πρώτο. Αν δηλαδή τα μέτρα αποτιμηθούν στη λεπτομέρειά τους και υπάρξει η εκτίμηση ότι δεν είναι αρκετά, είναι βέβαιο ότι η εισήγησή τους θα είναι η λήψη νέων μέτρων με στόχο την ταχύτερη μείωση του ελλείμματος.
Οι ελεγκτές αναμένεται να παραδώσουν το πόρισμά τους στην κυβέρνηση την ερχόμενη Πέμπτη και οι ανακοινώσεις θα συνδυαστούν και με την επίσκεψη του Ολι Ρεν στην Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να περάσει προς τα έξω την εικόνα ότι τα μέτρα συμφωνήθηκαν από κοινού με την Ε.Ε.
Του Στέλιου Κράλογλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου