Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Ασωπός: «φρένο» στη ρύπανση από το ΣτΕ



Το Συμβούλιο Επικρατείας επιχειρεί να βάλει «φρένο» στη ρύπανση του Ασωπού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.
Η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου με εισήγηση της στο Ε’ τμήμα, ζήτησε την ανάκληση των αδειών λειτουργίας των 5 βιομηχανικών μονάδων που λειτουργούν στα Οινόφυτα και προκαλούν τη ρύπανση του εν λόγω ποταμού, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον.
Οι συγκεκριμένες βιομηχανίες, οι οποίες ασχολούνται με αλουμινοκατασκευές και είδη συσκευασίας, λειτουργούν από το 2007 χωρίς απαιτούμενες άδειες με αποφάσεις της νομαρχίας Βοιωτίας.
Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων από τον Αύγουστο του 2006, έχουν κινητοποιηθεί για την ανεξέλεγκτη ρύπανση που επικρατεί στον Ασωπό ποταμό.
Τον επόμενο χρόνο καταγράφονται υψηλές τιμές επικίνδυνων βαρέων μετάλλων στον υδροφόρο ορίζοντα από αναλύσεις που έγιναν.
Το πρώην υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνει μέτρα απορρύπανσης του εν λόγω ποταμού, ενώ τον Οκτώβριο του 2007, ο προιστάμενος της εισαγγελίας εφετών διατάζει κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα.
Η ρύπανση του Ασωπού ποταμού από τα βιομηχανικά λύματα είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας.
Τον περασμένο Ιούνιο 15 βιομηχανίες που ρυπαίνουν τον ποταμό, αντιμετωπίζουν εκτός από την κατηγορία της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και πρόκληση βαριάς σωματικής και θανάτου.
H ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη μιλώντας στο ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι «Τα σχέδια μας για τον Ασωπό είναι η σταδιακή αποκατάσταση της ζημιάς που έχει σημειωθεί, και να βρούμε λύσεις που θα εγγυώνται μια καθαρότερη περιοχή όπου οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Επίσης να δούμε πόσο επηρεάζει η ρύπανση τις καλλιέργειες της περιοχής».

Πηγή  http://www.econews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: