Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Η μεγαλύτερη ελληνική παραγγελία για κατασκευή πλοίων ...


«Ηχηρή» ελληνική συμφωνία για τη ναυπήγηση δέκα δεξαμενόπλοιων τάραξε τα νερά της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Η ελληνικών συμφερόντων Almi Tankers της οικογένειας Φωστηροπούλου, παρήγγειλε στα κορεάτικα ναυπηγεία της Daewoo, δέκα τάνκερ τύπου suezmax, χωρητικότητας 160.000 τόνων το καθένα.
Το κόστος της ναυπήγησης θα ανέλθει στα 650 εκατ. δολάρια περίπου, ενώ η παράδοση των πλοίων θα ξεκινήσει στα τέλη του 2011 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013.
Τις τελευταίες πάντως εβδομάδες οι Έλληνες εφοπλιστές άρχισαν να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη, επιστρέφοντας στις αγορές νεότευκτων πλοίων. Απανωτά ελληνικά “deals” με ναυπηγεία για παραγγελίες νέων πλοίων, αλλά και για αγορά συμβολαίων υπό κατασκευή πλοίων, καταγράφονται λίγες εβδομάδες προτού κλείσει η χρονιά...

Οι υποτονικές μέχρι σήμερα παραγγελίες για νέα πλοία και η αδυναμία αρκετών πλοιοκτητών να χρηματοδοτήσουν τα πλοία που παρήγγειλαν τον χρόνο που πέρασε, έχουν ρίξει σημαντικά τις τιμές των newbuildings πλοίων, κεντρίζοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον όσων διαθέτουν ρευστότητα.
Προ εβδομάδων, η ναυτιλιακή εταιρεία Centrofin συμφερόντων Δημήτρη Προκοπίου υπέγραψε συμβόλαιο με τα κορεάτικα ναυπηγεία Samsung Heavy Industries για την κατασκευή τριών δεξαμενόπλοιων suezmax, έναντι ποσού 195 εκ. δολαρίων περίπου. Τα τρία τάνκερ πρόκειται να παραδοθούν το 2011.
Την περασμένη εβδομάδα, δύο εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, η Goldenport του Πάρη Δράγνη και η η Safe Bulkers του Πόλυ Χατζηιωάννου, προχώρησαν στην αγορά υπό ναυπήγηση πλοίων.
Η Goldenport αγόρασε συμβόλαιο κατασκευής ενός Supramax χωρητικότητας 59.000 τόνων το οποίο κατασκευάζεται στα κορεάτικα ναυπηγεία SPP, έναντι 31,8 εκ. δολαρίων, ενώ η Safe Bulkers προχώρησε στην εξαγορά δύο υπό ναυπήγηση πλοίων Post-Panamax σε ιαπωνικές γιάρδες χωρητικότητας 95.000 τόνων.
Του Κώστα Νάνου

Apo http://www.capital.gr/Articles.asp?id=877721

Δεν υπάρχουν σχόλια: